20 april 2009

Växtkraft..

Eftersom jag inte har kvar min trädgårdsblogg längre blir det lite minnesnoteringar om årets sådder på den här bloggen istället.
Det är liksom så praktiskt att kunna backa bakåt i inläggen nästa vår och se vad man sådde och vad det blev och inte blev av de små fröna..

Brokbladig kejsarvinda.

I fjol blev det inget av den sådden.. i år stoppade jag de överblivna fröna i en bytta, hade noll förväntningar på dem och förvånas nu över hur de växer.. Trevlig överraskning.

Paprika.

Sådde dem betydligt senare i år än i fjol.. och de har tagit god tid på sig att växa. (Fröna tog jag som vanligt från vanliga, hederliga köpespaprikor.. röda och gula, och har så klart åter igen lyckats blanda ihop plantorna så det blir en överraskning vilken färg paprikorna får.)
Nu har plantorna dock nått en höjd av ca 15 cm och når upp till ljusrampen ovanför dem.. måste sänka ner dem ett snäpp i morgon.
(När jag fotade dem kom jag plötsligt på att jag glömt så chili i år! Attans..)

Petunia.

Skulle inte så denna växt i år, men hittade en halv påse överblivna frön sedan i fjol.. så det blir petunior i år också.

Flitiga Lisa.

En av årets trevligaste nykomlingar hos mig! Hur kul, och hur enkelt som helst att så denna blomma från frö.. Det kommer att göras varje år efter detta positiva första försök..

Djungelgurka.

Ytterligare en nykomling.. Spännande växt! Just nu ser odlingen mest ut som en blompinnesådd men några av gurkaplantorna har så smått börjat sin klättring uppåt.. Sakta men säkert. Och det känns bra att det går ganska sakta..för det är långt kvar innan de kan flytta ut på altanen och börja djungelbygget.

Flox.

Min favorit sedan i fjol.
Hade då två olika sorter och glades åt att de var så frosttåliga! De överlevde höstens frostattacker långt in i september..
I år har jag sått fyra olika sorter. De gror väldigt ojämnt..

Penséer och minipenséer.

Såddes också alldeles för sent i år.. Men de hinner blomma ändå.
Nu står de och växer till sig i garaget (jag snodde plats på Pers smått heliga snickarbänk.. tur att just dessa blommor är hans stora favoriter. Annars hade de nog inte fått stå där i fred. En del av plantorna är från frön han fick av Lilla My med familj förra sommaren.. Han väntar med spänning på att de ska börja blomma.)

”Salig röra”-byttorna.

Tagetes av olika sorter..
Mest spännande är den för mig i år nya sorten Vanilla.
Stockrosfrön som Tesa skickat (gror otroligt bra! Hoppas jag får dem att överleva i vårt bistra klimat..)
Smultronspenat, frön som blev över i fjol..gror väldigt dåligt i år!
Pysslingkrage från egenplockade frön, gror också dåligt..
Penstemon, kvarvarande frön från i fjol. Ser ut att gro bättre i år. I fjol dog plantorna en efter en..

Det var kvällens skörd..
Snart börjar det bli dags att så lite fler olika sorter.
Bland annat luktärterna ligger redo. De lyckas jag så alldeles för tidigt varje vår så hejdar mig i år.
Fjolårets luktärtshärva av långa rangliga plantor i en salig röra, intrasslade i varandra var tålamodsprövande till max när jag skulle plantera ut dem. Sådant minns man.. och man lär av misstagen.
Ibland i alla fall.

Trevlig måndagskväll!

13 kommentarer:

 1. Oj, vad det växer, här har tomt, chili och djungelgurka precis kommit upp :O)

  SvaraRadera
 2. Kul med odlingskavalkaden. Det blir fint hos dig i sommar. Stockrosorna kommer att gå bra jag lovar dig. Hade själv i fjol somras en enorm stockros som var fullkomligt översållad med blommor gula enkla. Jättevacker och över 2 meter hög och bred. Ett riktigt"monster".I år sätter jag svart stockros med enkla blommor, en raffig sak. Går också bra i vårt klimat- har haft en sån tidigare.

  Ps. Laduprojektet under fortsatt planering


  /Elsa

  SvaraRadera
 3. Du har så himla mycket i såbyttorna.. i år har jag mindre än någonsin men en sak har jag som är ditt fel eller förtjänst är det nog förresten *ler*. Penseér.. kommer så väl ihåg Pers penseér.. så i somras när vi var på trädgårdsrundan tog jag frökapslar från en jättefin penseé vid Magnarps vandrarhem, och de gror så himla fint. Stockrosor har också kommit upp jättefint och skolades om i går. Långa paprikafröer köpte jag.. och så shili har jag från köpteshili.. så lite smått o gott.. som vallmo och sparris!! men de har inte behagat titta upp.. de jäklarna.. *sur*.. Ha det gott/Monica

  SvaraRadera
 4. Det växer och gror hos dig :) Djungelgurkor har jag också odlat i år men mina har inte ännu skjutit fart. Dom blev sådda lite sent kanske men jag hoppas det blir många små gurkor sen i sommar. Härligt att kunna odla ett och annat. Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera
 5. Hej.
  Vad bra att jag hittade din blogg Det känns bättre att läsa i en som ligger på samma breddgrad och att allt inte blommar hos dig. Det känns positivt då det ligger snö kvar hos mig ochså.
  Du har verkligen satt mycket .Hoppas att det blommar fint.

  Ha en fortsatt bra dag

  Gunilla//Norrskenets trädgård

  SvaraRadera
 6. Åh, det växer på bra hos dig! Klart du ska prata trädgård här =) Vi vill ju inte gå miste om vad som händer där / gittan

  SvaraRadera
 7. Vad härligt det är när det växer. Lite tråkigt då man drabbas av att det inte gror som man har förväntat sig.
  Har ni fortfarande snö? Jo jag vet att det finns snö i norra Sverige. Kollade på SMHI. Men det känns lite konstigt för mig här nere i väster att se snö nu.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Tomaterna tar över mitt hus.. men man ska inte klaga. Blommsådden ligger däremot efter - det är så mycket som ska stämma. Man måste ju vara hemma å "vakta" dem också, inte överlåta till grannen att sköta småplanor förutom ordinare blommor om man vet att man ska bort.
  För övrigt älskade jag bilden du hade på Sambon i grilltagen - vad gör man inte för att få känna på våren....
  /Lena

  SvaraRadera
 9. Oj vad det växer hos dig.
  Petunier tycker jag är lätta att få till
  även fast de är så små.
  Synd att våren är försenad annars kunde
  man ställa ut dem kanske inte på natten
  men dagtid.
  Nu har man en härlig tid framöver.
  Ha det.
  Lilian

  SvaraRadera
 10. Tack för alla trevliga kommentarer! Vad härligt att det finns så många trädgårdsintresserade här ute!

  Lotta:
  Ja..jag har nog sått en del lite för tidigt även i år.. Blir väl djungel i fönstret istället för på altanen..:)

  Elsa:
  Låter bra att dina stockrosor hunnit blomma (och bli SÅ stora!)! Jag var lite orolig att de inte skulle hinna det här uppe.. En av sorterna jag sått är svart..ska bli spännade att se hur det går med den!
  (Inget nytt ännu om Operation Ladusvala? :) )

  Monica:
  ..och jag som tyckte att jag sått lite i år..Det blir alltid mer än man tänkt sig, konstigt!! :)
  Låter bra att du odlar Penséer! Ska hälsa det till Per. :))

  Lilla My:
  Spännade att du också sått djungelgurkor! Den verkar vara populär i år..
  Ja, äntligen börjar snön tina här med..kanske blir det en vår även i år! :)

  Gunilla:
  Välkommen hit! Trevligt med en ny besökare! Har kikat in på din blogg några gånger redan tidgare, lite i smyg..:)
  ..och tänkt precis som du: Härligt med en blogg där det ännu inte är vår!! :)

  Gittan:
  Tackar.. Jodå, det blir nog mer och mer trädgård här så fort snön försvinner..:))

  Vittran:
  Jodå..ännu är det flera dm snö på vår gräsmatta.. Plogade/skottade ställen har däremot tinat fram..så snart blir det vår här uppe också! :)

  Lena:
  Härligt att dina tomater växer! Du har ju så fint växthus där de kan flytta ut så småningom.. Jag har ännu aldrig sått tomater, men blev lite sugen att prova när jag såg alla sorter i frökatalogen nu i våras.. Kanske nästa år! :)
  Har hälsat Per att du gillade hans (vinter)grillning! :)

  Lilian:
  Ja..snart kan man nog börja ha en del sådder ut på altanen.. Jag har köpt ett sådant där litet plastväxthus från Rusta som lätt går att montera upp så fort solen börjar värma ordentligt. Läste i fjol att det funkar att slänga över en filt över det nattetid så klarar plantorna nattkylan.. men måste nog vänta tills det blir LITE varmare nätter än nu..:)

  /Kirsti

  SvaraRadera
 11. Litet tips till plastväxthuset på altanen. Skotork!! Lägg en skotork i botten och vipps - stödvärme om våren sviktar!

  SvaraRadera
 12. Lena:
  Tackar för det tipset!! Vad smart! :)
  Måste undersöka om vi har någon skotork..kan inte påminna mig att jag sett någon.. kan ju faktiskt vara värt att köpa! (Våren brukar ju svikta..)
  /Kirsti

  SvaraRadera
 13. Lena igen....
  Skotorkar brukar vara något att hitta på Återvinning, Kupan, Myrorna! "Folk" begriper inte vad allt man kan ha dem till, minsta användningen är nästan att torka skor! Sök där....om det inte ligger nån undanstoppad någonstans!

  SvaraRadera