07 maj 2009

Bladkaktus med knopp..

För ett par år sedan skrev jag i min dåvarande Trädgårdsblogg ett inlägg om min mammas bladkaktus..
Suckad över hur vackert den brukade blomma i min barndom, om hur min mamma alltid ställde den längs in bakom någon tjock gardin efter blomningen eftersom hon tyckte den var en mycket anskrämlig växt under större delen av året.. och om hur hon sedan stolt åter tog fram den nästa år när den slog ut i blom.

När jag flyttade hemifrån var det den enda växten jag tog skott ifrån.
Och jag började bete mig precis som min mor:
Less på en spretig, ful bladkaktus under större delen av året, men sedan en flitigt fotograferande och mycket stolt bladkaktusägare under den korta perioden den blommade..

Så höll det på under flera år.. ända tills blomman försvann under en flytt. Helt spårlöst borta var den plötsligt.
Efteråt misstänkte jag faktiskt att den blev stulen. Någon förbipasserande måste ha fallit för dess fulhet när den stod i trappuppgången och väntade på flyttbilen.
Vid det laget hade även min mammas bladkaktus tyvärr förpassats till ett liv uppe i blomsterhimlen.. Hon glömde den ute på balkongen, bakom en låda.. och den frös ihjäl.
Därför fanns plötsligt ingen bladkaktus i mitt liv.
Saknaden blev stor..

Efter att jag skrivit inlägget på min blogg erbjöd sig en av mina bloggvänner att skicka skott från sin vackert blommande bladkaktus. Så klart tackade jag ja!
Skotten reste i ett vadderat kuvär hit upp till norr från Gårdsjö.. och fick hedersplatsen i mitt köksfönster.
De växte.. och växte.

Och:
NU HAR PLANTAN KNOPPAR! Hela fyra stycken!

Jag är alltså åter igen ägare till en blommande bladkaktus! Vilken lycka..

Nu hade jag tänkt surfa in på Åsas blogg.. hon där söderut, som skickade skotten.. Vill ju berätta vad som hänt..
Men, som vanligt går det inte att komma in på Trädgårdsblogg.se. Så jag får vänta med att berätta den trevliga nyheten för henne..

Nu rullar jag tålmodigt tummarna i väntan på att knopparna ska slå ut.. Har sett kaktusen blomma på Åsas blogg, så vet att den är hur fin som helst.. och det är ju helt klart snäppet bättre med en egen bladkaktusblomma än tio ute på bloggen.. :)

Trevlig torsdagskväll!


4 kommentarer:

 1. Vacker!
  Här har vi också haft en medföljande kaktus, men jag lät den frysa ihjäl med flit när vi flyttade till nya huset för några år sen.... Till Stora O:s stora förtret :O(
  Nu går det bara i pelargoner!

  SvaraRadera
 2. Nämen...grattis till den prestationen! Det ser onekligen lovande ut med de rosa knopparna och väl värd att bevara lite avskilt för vackra blommor sen. Hoppas du visar dom utslagna också ;)
  Ha en bra dag! /Bea

  SvaraRadera
 3. Vilket lyckligt slut på denna trevliga historia om din mammas (och senare din) blomma. Väntar nu tålmodigt på foton från de utslagna knopparna!! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Vad kul! Ganska så lustigt o se hur "anhöriga" till min kaktus (som fördriver en tynande tillvaro just nu )blommar så härligt hos dig. Ska nog ta ut den i växthuset i morgon! / kram åsa

  SvaraRadera