01 juni 2009

Femtunga..

..en blomma jag aldrig lagt märke till.

Jag har sett dem i handelsträdgårdarna..
..men aldrig tyckt om dem.
Har uppfattat dem som ganska oansenliga och tråkiga.
Små, blå blommor i ett virrvarr av hårda, plastaktiga bladknippen..
Nä, inget jag betalar dryga 50-lappen för att njuta av i min trädgård..

..förrän i år!Det hände något konstigt när jag var på blomsterlandet under helgen. Jag skulle leta upp något vackert att sätta i våra amplar vid ytterdörren på framsidan av huset. År efter år brukar jag mer eller mindre misslyckas med att få något att trivas i dem.. De hänger i ganska gassande eftermiddagssol, blir utsatta för regn under regniga somrar och pinas ibland av vindarna från norr..Jag tittade på både pelargonavdelningen och bland petunior och surfinor men insåg att de bara skulle gå en säker död till mötes i mina hopplösa amplar.
Rundvandringen bland ampelväxterna slutade till slut (efter ca fem varv och en vid det laget smått rastlös Per..) vid en liten, ganska undanskymd hylla med Femtungor. Bland de traditionella blå varianterna gömde sig några ljusa.. nästan vita blommor. Riktigt vackra!
Denna växt som jag aldrig förr uppmärksammat visade sig vara riktigt fin när jag tog mig en närmare titt på den..
Nu hänger en ljusblå-vit och en blå femtunga i amplarna.Om de överlever blir de kanske en ny favorit bland sommarblommorna!


3 kommentarer:

 1. Visst är det suveränt när man märker att man kan ändra sig...vet inte vad det beror på men sånt händer.
  Den är jättesöt och tror bestämt att vi haft en sådan något år men minns inte riktigt...en ganska så oansenlig växt men gör sig bra då den får sin plats...
  Värmen fortsätter o först nu på kvällen känns det gott att sitta ute...jobbet kallar dock i ottan så blir till att krypa ner med en bok strax...

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 2. Får väl säga att jag inte heller har varit så där förtjust i femtungan men man är ju dålig kvinna om man inte kan ändra sig :) Härliga tider nu med sol och värme precis som det ska va så här på försommaren. Ha det gott och hälsa hela högen hemma från oss.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Jättefina plantor. Jag har haft femtunga ett år och den blommade fantastiskt så jag tror inte att du blir besviken.
  Mina sommarplantor har inte flyttat till sina växtplatser ännu. Jag har för mig att det brukar ju komma en kall natt framöver så jag har dom på altanen så de går lätta att ta in.

  Ha det gott

  Gunilla

  SvaraRadera