29 juni 2009

Tre perenner..

..som klarat vintern.

I fjol såddes några perenner och som vanligt får man tålmodigt rulla tummarna ett helt år innan man får se om sådden lyckats och om blommorna verkligen växer upp till det som fröpåsarna lovat..

En som just nu slår ut sina första blommor är Berglinet. Plantan har växt upp till en ca 40 cm hög drös av tunna stjälkar som vajar fint i vinden.. och i toppen på dem fina, skira, ganska små, härligt himmelsblå blommor.

Har läst att fröställningarna kan torkas till fina eterneller.. så ser fram emot höstens skörd från den lilla Berglinplantan.


Den andra perennen som nu bekänner färg på allvar är den vita Myskmalvan som jag fått frön till av en bloggbekantskap här i Luletrakten..

Plantorna blommade lite redan i höstas men så pass sent att frosten tog dem innan jag hann bekanta mig med dem. I år är de desto snabbare i svängarna.. Den första blomman är redan på G. Vackert vita, ganska stora blommor i ett grönt hav av malvablad..


Tredje perennen är efterlängtad och eftersökt i mina rabatter eftersom jag totalt hade glömt var jag planterade den i fjol..

Aklejan Nora Barlow, även de fröna är från en bloggarvän..ända från Skåne åkte de hit i fjol.

Spännande och mycket vacker akleja.. som tyvärr fått börja sitt liv mitt i ett ogräsbestånd och därför inte vuxit sig så värst stor denna första blomningssommar.. (Jag hittade den i går mitt ibland en massa nässlor och smörblommor i en av de minst rensade rabatterna..)


Den, och även de två andra ”nykomlingarna” ska förhoppningsvis flytta till lite mer framträdande platser i mina rabatter när jag väl tar mig i kragen och börjar rensa upp bland allt ogräs.

Det går trögt med det projektet i år.. men snart har jag nog samlat tillräckligt med inspiration och kraft för att ta tag i spade, maskrosjärn och sekatör.

Men än så länge visas bara närbilder på växterna. Ingen hel rabatt gör sig nämligen bra på bild.. ännu.


Trevlig kväll!


Ps. Per och son verkar ha det bra i storstan.. Det mobilbloggas just nu flitigt på hans annars så döda blogg.. antar att det är för att jag ska kunna hålla koll på allt trevligt de gör medan jag jobbar och sliter här hemma. Men ska inte gnälla.. lovar.

Och allt fungerar faktiskt helt perfekt här hemma utan både karl och barn.. inga kortslutningar eller rykande proppar, tack och lov.. så de kan med gott samvete fortsätta sitt ”glassar-liv” där nere bland björnar och sushi.. För "vad är väl en semester i Stockholm", liksom..

5 kommentarer:

 1. Glassarliv var ordet - glass varje dag för att svalka oss... :-)
  /Per

  SvaraRadera
 2. Så fina de är alla tre. Glass finns det väl på dina breddgrader också - inget att vara avundsjuk på "skrattar" / kram gittan

  SvaraRadera
 3. Akvilejorn år har en benägenhet att sga "hitta sina egna platser" och hoppar liksom runt i trädgården hos mig...Några trotjänare blommar dock på samma ställe från år till år och de ä gamla sorter...Kul med makens/sambons blogg - bra att veta vad de gör...koll på läget sga...

  Ha de gott

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 4. Vad är det för fel på nässelsoppa?:)

  Elsa

  SvaraRadera
 5. Per:
  Men idag har ni haft kallare där än vi här..;)

  Gittan:
  Precis!! Jag ska minsann köpa mig en gigantiskt stor mjukglass och blogga om den så semesterfirarna får se.. :)

  Malin:
  Ja..aklejorna här gör samma sak..fast Noran var det jag som planterade ut i ett smått förvirrat tillstånd..trodde jag satt den i en helt annan rabatt..:)

  Elsa:
  Nä, inget fel alls, eller hur? :) ..och maskrosvin och.. hmm..kan man äta smörblommor och klöver, måtro!?
  :)
  Tackar för mail! Kul att saker är på G! :))

  /Kirsti

  SvaraRadera