21 juli 2009

Djupa spadtag..

..och lite ny jord.

Äntligen börjar slutet närma sig på det nästan ett år långa projektet ”Fjärrvärme-grävar-förrödelsen” på vår framsida.

Förra hösten grävdes ett dike rakt över vår trädgård eftersom rören skulle ner i backen..

Hela hösten såg grusgången därmed ut som en leråker med stora stenhögar utspritt lite här och där.

Sedan dolde den tacksamma snön allt under flera månader.. men i våras tinade lerhögar och förstörd rabatt åter fram.


Nu har ”Fjärrvärmegrävargubbarna” jobbat på och äntligen börjar vårt kvarter se hyftsat normalt ut.. Vägen har lappats ihop med ny asfalt där den gamla grävdes upp, större delen av alla jord-grus-ler-högar är utjämnade med marken, avspärrningsband bortplockade..

..och vår grusgång är hyfsat återställd.


Det som nu återstår är att fixa till den del av rabatten vid husväggen där en del perenner rycktes upp när grävskoporna drog fram.. Per gjorde några försök att hinna gräva upp en del plantor då, sent på hösten, men jag lyckades inte få ner dem i jord innan snö och kyla begravde dem, så de dog under vintern.”Före-bild” på hur det ser ut just nu..


Företaget som ”förstörde” i trädgården kom dock med ett bra erbjudande: De står för kostnaderna av nya växter plus jord till den del av rabatten som just nu ser ut som en grusgrop.

Alltså for Per och jag idag iväg till handelsträdgården och valde ut lite perenner.. Det blir inte alls samma växter jag hade där tidigare, så återstår att se hur de tar sig.

Och jag är ju inte världens duktigaste på att planera det där med vad som passar bra ihop.. Så återstår att se om de senare blir någon ”Efter-bild” på rabatten eller om jag gräver upp allt igen när det visar sig hur växterna ser ut i ”vuxet” tillstånd nästa år..

Nu ska jag i alla fall ut och dirigera lite. Per står nämligen redo med spaden..


Inköpt: Funkia, Alunrot (mitt första försök med den växten som ”alla” vid det här laget verkar ha i sina trädgårdar..) och Silverfryle..

Ska sedan komplettera i ”gropen” med lite annat blommande från min provisoriska perennrabatt på baksidan, är det tänkt..


2 kommentarer:

 1. Det ser ju jättesnyggt ut! Det måste vara ljuvligt att långtidsprojektet börjar gå mot sitt slut. Spaden i jorden! Nu är det bara att ösa på!!
  Snyggt att de ersatte, förresten, det är det nog inte alla som skulle göra...
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ronja:
  Ja..förhoppningsvis växer och frodas växterna nu när de kommit i jord.. Det ser som vanligt väldigt glest och tråkigt ut i början..men, men..och jo, det har verkligen varit långdraget, det här fjärrvärmegrävandet! Började bli riktigt less nu under våren!
  Kram!
  /Kirsti

  SvaraRadera