16 augusti 2009

Kort söndag..

..lider mot sitt slut.


Lugnet har åter lägrat sig över vårt hus. Just nu är det ett evigt resande för Pers del så huset töms på både karl och barn med jämna mellanrum.

Idag for han iväg redan tidigt på förmiddagen, till Stockholm, på en veckas kurs. Barnen cyklade iväg till sin mamma strax innan lunch och jag ägnade ensamheten åt att plocka vinbär.

Nu är både röda och svarta bär skördade. Bara busken med vita vinbär kvar att ta tag i under nästa helg.. (de mognar alltid sist hos mig så man får en välbehövd paus i plockandet.)

Av de svarta vinbären har hälften blivit till sylt/marmelad och hälften hamnat i frysen för kommande behov.

Röda vinbär fick vi bara ynkliga 2 liter av detta år.. I och för sig har vi bara två buskar men det brukar ge mer än så och Per brukar koka saft på dem. I år gjorde jag istället sylt av dem.. och blandade för skojs skull i de sista resterna av jordgubbarna som fanns att hämta i landet, så det blev en rejält röd sylt med jordgubbsdoft.

Faktiskt ganska god.. men syrlig! Nästa gång blir det lite mer socker när sådan sylt ska kokas.


Efter syltkok och skurning av ett rödprickigt köket (varför stänker det ALLTID hur försiktig man än är med kastrullerna!?) behövdes en belöning i form av en ”liten” garnbeställning.

Tidigare under veckan upptäckte jag nämligen www.Garnkorgen.se på nätet och har därefter gjort ett antal besök där.. klickat runt bland alla härliga garner och suckat över priserna. I natt drömde jag t.o.m. om ett merinoullsgarn.. (absolut ingen mardröm!)

Tog det som ett tydligt tecken på att jag måste unna mig lite fina garner inför vinterns soffkvällar.. och därmed är jag nu flera hundralappar fattigare.

Och mera jobb köpte jag mig därmed också. Hur dyrt garnet än är lär ju sockorna inte sticka sig själva..


Så..bäst jag sätter fart med mina nuvarande stickprojekt nu.


Trevlig söndagskväll!

4 kommentarer:

 1. Suck...precis det jag borde har gjort men varit för lat för...plockat av bär o lagt dom i frysen istället...Det går inte att koka sådant utan prickar...säkert! Det liksom hör till att köket förvandlas under det jobbet.
  Lät spännande med garnet o jag ska bestämt kika in där o se vad som finns...är sugen på stickning men har egentligen inte alls tid eftersom jag har en massa annat som ligger o dräller som ska göras klart...virkar på min filt och riktigt många "delar" är klara...
  Ha det gott...

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 2. Då är det bara en buske kvar att plocka då.. ;-)
  Kram Per

  SvaraRadera
 3. Blandar också rödavinbär och jordgubbar.
  Tycker sylten får lite mer smak.
  Hundralapparna försvinner fort när man
  besöker garnsidor.

  SvaraRadera
 4. Malin:
  Skönt att höra att det inte bara är mina bär som fläckar kök.. :)
  ..och ja, kolla in utbudet av garn på Garnkorgens hemsida.. Suck vad mycket det finns! Förresten är du flitig du som virkar en hel filt.. jag har insett att projekt i sock-storlek är det enda jag klarar av att slutföra nuförtiden..allt annat större blir ligandes i väntan på bättre tålamod. :)

  Per:
  Japp, en vit buske kvar. Kanske du vill plocka den? ;)

  Lilian:
  Ja, blev glatt överraska av kombinationen vinbär-jordgubbar.. och det behövdes inte många gubbar, ändå gav de smak! I fjol blandade jag hallon med vita vinbär..det blev också helt ok. T.o.m. ungarna åt sylten trots att de bara brukar gilla köpessylt..så den ska kokas år också..

  /Kirsti

  SvaraRadera