27 december 2010

Sticka, stack, stickat..

När jullovet började närma sig kände jag för en utmaning.
"Nu ska jag lära mig sticka "hål"! tänkte jag.. och började leta sockmönster.

För drygt ett år sedan köpte jag boken "Socks from the toe up" och i den finns en mängd olika sockmönster, enkla sk. "basic"-mönster och mer avancerade saker.
Under året som gått har jag med hjälp av den boken lärt mig begripa hur man stickar från tån och upp. Helt suveränt sätt att göra en socka på.. man får inget garnspill eftersom man stickar skaftet sist och kan göra det så långt som garnmängden tillåter, plus att det faktiskt är enklare att göra en socka på det här sättet.. Det tog mig ett antal svordomar, ett par tårar, några trassliga garnnystan och en herrans massa tålamod att inse det och lära mig det, men nu går det hyfsat bra. På köpet fick jag mig engelsklektioner också eftersom boken är på det språket. Trevligt, så här i efterhand i alla fall. (I början var det mest bara besvärligt!)

Nåja, nu skulle det alltså stickas hål.
Hade två nystan knallrött Regia Silk-garn liggandes, perfekt för att "öva" med. (Det är inte världens snyggaste färg så går det åt skogen kan Per eller tomten få sockarna, tänkte jag.. :) )
Julen närmade sig, så ett sockmönster med hjärtan skulle väl passa, tänkte jag och slog upp boken.. och valde mönstret Hearts and Flower socks.
Hmm.. det blev till att förstå sig på hur man läser ett  mönsterdiagram. Med en hel drös av, för mig okända förkortningar..på engelska så klart: SSK, YO, PSSO o.s.v
Som tur är har boken så klart en förkortningsordlista.. Och Googlar man lite på Internet går det att hitta finfina videos där någon duktig stickare visar steg för steg hur olika maskor ska stickas.

Så nu har jag slitit framför TV:n, med datorn inom räckhåll, på kvällarna, och nått halvägs upp på skaftet på socka nummer 1. (Det var först när jag vände uppåt vid hälen jag började fatta någon form av logik i mönsterstickandet.. undrar om jag är smått trög?!)


Det är massor av snedsteg och fel i mönstret som jag hittills knåpat ihop.. Vissa hål är för stora, vissa för små, och många av dem sitter på fel ställe.
MEN.. Det går frammåt. Och det är faktiskt riktigt kul. Och Per som sitter bredvid mig och tittar på TV får stå ut med att jag hela tiden muttar högt för mig själv något i stil med: ..tre, fyra, avig..fem, sex, sju, ihop, åtta, NEJ, fel igen, skiiit oxå, bakåt.. tre, fyra, fem..

Återstår att se när båda sockorna är klara. Nästa jul, kanske.. :)

För att peppa mig själv att göra klart dessa knallröda "övningssockar" gick jag idag in på en av Luleås garnaffärer.. Hade målet klart: Ska titta vad det finns för garner. Inte köpa något ännu. Bara titta! Och klämma lite på fina nystan..

Det slutade med att jag kom hem med två nya, härliga, inspirerande garnnystan..
För mig "nya" sorter, sådana jag aldrig tidigare stickat något av. Spännande! Något att se fram emot, sen när "hålsockarna" är klara.
Det gröngula är Sandnes mini Palett superwash 0966 och det blåsvarta är Hjertegarns Kunstgarn 02.
(Och färgerna ser inte alls lika fina ut på fotona eftersom jag fotat i dåligt lampsken.. men, som stöd för mitt minne lägger jag ut ett foto. Brukar alltid glömma vilka garner jag använt, till vad så ska försöka blogga om det här framöver.)

Nu ska jag sticka vidare på "hålen"!

Ha en trevlig måndagskväll, med eller utan stickning!

7 kommentarer:

 1. Sticka blir aldrig min grejj.. och definitivt inte att sticka hål!!!!
  Lycka till ! Det ser otroligt välstickat ut det du visar!

  SvaraRadera
 2. Så fina sockor du stickat och va duktig du är som får till det med hål också! Jag har stickat ett par bäddsockor som det kallas här och dom hade mönster med hål det gick tämeligen bra. Nu just är det sonens poolo tröja som tar upp min tid men sen kanske det blir sockor och vantar igen.
  Tjusigt garn det där grön/gula.
  Ha det bra
  Lotta

  SvaraRadera
 3. Blir superimponerad! Så snygga sockor och sedan att du läser mönstret på engelska! Jag har läst på spanska och franska och det RÄCKER!! Puh!
  Garnerna du visar får mig bara att bli ännu mer sugen på att sticka, där framträder ju mönstret på ett "snällare" sätt! ;)
  Ha det gott!
  /Cyrene

  SvaraRadera
 4. Ja jag får bara komplex och blir avundsjuk för det ser så fint och trivssamt ut:( :)


  /Elssa

  SvaraRadera
 5. Du...säg inte att du inte kan sticka eller är nybörjare...hm...det där ser helt suveränt tjusigt ut och avancerat...Jag kan inte sticka sockor och har inte ens funderat på att prova, nja lite kan jag...Däremot har jag lyckat med vantar detta året och det är kul...
  Det är härliga nystan du fått tag på riktigt läckra färger...
  Fortsätt nu med ett, två, tre..eller...

  Kramar från Malin

  SvaraRadera
 6. Linda Lunda: Tackar!!
  Lotta: Tackar! Ja..det tar sig.. :) Mitt nästa stickprojekt ska dock bli något enkelt! Nu är jag trött på att räkna maskor hela tiden. :) Du är flitig du som stickar tröjor! Sådant stort vågar jag inte ge mig in på..stickar så sakta att det skulle ta flera år att bli klar!
  Cyrene: Tack! Ja du.. Spanska och franska är rena grekiskan för mig.. :)Och ja, nu ska jag satsa lite på melerade garner ett tag framöver..det döljer alla felstickningar lite bättre.. :)
  Elsa: Nå, inte ska du få komplex!! :) Och ett s mer eller mindre förgyller bara tillvaron!! ;)
  Malin: Hmm..jag fotade från den vinkeln där det såg mest rätt ut.. ;) Jag är inte så proffsig som det låter.. Det är bara att fråga Per, han kan intyga att det svurits en hel massa med denna socka. Kul att du gjort vantar!! Det har jag inte lyckats så jättebra med när jag försökt. Tummarna hamnade liksom inte där de skulle! Japp, nu återgår jag till "tre, fyra, fe..FEL!" :)
  /Kirsti

  SvaraRadera