05 augusti 2009

Från frö till gurka..?

På begäran: En rapport från Djungelgurkadjungeln.


Sådde ju för första gången i mitt liv djungelgurkor i våras.

Att stoppa ner fröna i jord och se de små skotten skjuta upp i rekordfart bara några dagar senare var ju ingen konst.

Så långt kändes gurkodlingen lyckad.

Några veckor senare hade jag gurkodling uppe i fönsterlamporna och gardinstången. De rangliga, bleka gurkplantorna visade sig vara riktiga hejare på att klättra upp i allt tillgängligt och även allt otillgängligt som fanns i närheten av fönstret.

Vid det laget började jag inse att jag sått fröna lite väl tidigt. Utomhus rådde fortfarande frost och gurkorna gjorde redan allt för att hitta vägen ut..

Gurkaodlandet började kännas smått påfrestande vid det laget.


Men..

Per snickrade ihop två lådor som ställdes ute på altanen och där fick de smått tilltufsade gurkplantorna till slut sin utskolning under varma vårdagar..

Av förklarlig anledning hade jag vid det laget mer gurkplanta intrasslad uppe i gardinstången än ute på altanen, så plantorna var ej kvarterets vackraste..


Men..

..skam den som ger sig.

Ute har de stått hela sommaren.

Blad har de tappat och nya blad har vuxit ut.

Ingen större djungelkänsla över det hela, dock.. De har varit spinkiga gurkplantor som sakta klättrat runt i spaljén.. med dålig växtkraft och noll ambition att blomma..och inte alls med samma brådska som de hade upp i gardinstängerna i våras.

Men..

..nu när värmen slagit till under de senaste veckorna har gurkplantorna vaknat!

En mängd små, MYCKET små, gula blommor har dykt upp i bladverket.

Och..

..på en del av dem finns små, MYCKET små gurk-liknande saker.

En del av de små sakerna har trillat av pinn när blomman vissant, men en del hänger fortfarande fast i plantan så jag har så sakteliga faktiskt börjat hoppas på en gurka eller två!Men..

..det beror ju så klart på om sommaren bestämmer sig för att stanna ett tag till. Det hör ju tyvärr inte till ovanligheterna att frostnätter slår till redan i början av september, så de små gurkorna får minsann sätta fart om de ska hinna bli ätbart stora innan dess.

Har nämligen inga som helst planer på att trassla loss dem från spaljén och erbjuda dem fönsterplats inomhus på nytt..

3 kommentarer:

 1. Intressant. Men de blir inte så stora vet du. Redan när de är cirka 3cm är de på väg att bli förvuxna. Så ät dem när de är små annars blir de lite sega, tyckte jag när jag hade denna växt. Jag hade mina i växthuset och det blev som sagt rena "djungeln".de ska också gå bra att woka sägs det

  SvaraRadera
 2. Härligt med egna gurkor! Har i år bara två tomatplantor och två physalis som inte ser ut att må alltför bra i det varma växthuset.... Att det aldrig kan var lagom!! ;)
  /Cyrene

  SvaraRadera
 3. Elsa:
  Jaha..ska dom inte bli större än så!? Gissade på över fem cm stora saker.. Till tre cm återstår då ju bara ca två cm.. :)
  Just nu är dom verkligen bara pyttismå..men, kanske hinner det bli gurkor av dem..

  Cyrene:
  Ja, återstår att se om det blir någon gurkskörd i år.. Lite svårt utan växthus att få dom att hinna växa till sig..
  Kul att höra att ni också har det varmt och skönt! :)

  /Kirsti

  SvaraRadera